Over het pand

Het Groot Gasthuis aan de Nieuwstraat 26 is z’n 300 jaar oud.

Het staat op de monumentenlijst o.a. door zijn gekrulde plafonds in woon-eetkamer en wat andere karakteristieke eigenschappen. Voor de eerste helft van de 17e eeuw waren er werkplaatsen en erven zonder stenen gebouwen en de daarbij behorende kloostertuinen. Onlangs met blootleggen van fundamenten (i.v.m. archelogisch onderzoek) zijn/waren de muren van de kloostertuin te zien. Achter in de tuin dateert er nog een oude muur uit deze tijd. Momenteel wonen wij z’n 35 jaar in dit pand en zijn onze kinderen uitgevlogen. Wat bijzonder is, is dat wij nog een aantal oude eigendomsaktes hebben van onze voorgangers. Namen die we hier en daar terug zien op straatnaamborden/ pleinen en monumenten.

Hier volgen er enkelen:

1 juni 1864 verkoopt dhr JJ Vollebregt (orgelbouwer ) aan dhr Boagaert (doctor aan Geneeskundig Gesticht voor krankzinnigen in s Hertogenbosch).
Dan op 1 februari 1872 gaat het huis naar 2 dames van, van Rijckevorsel, vervolgens op 15 juni 1906 wordt het pand overgedragen naar “Hoog Weledelgeboren Vrouwe Jonkvrouwe EFM Bosch van Drakenstein. Zo volgen er nog twee huisartsen Dhr v d Heyden en dhr Verlinden beiden hadden praktijk aan huis en konden gemakkelijk doorsteken naar het toenmalige “Groot ziekengasthuis”. Om het rijtje te sluiten volgt er na het overlijden van dhr Verlinden dhr Pieter van de Kruys en wij als huidige bewoners Fam Krielaars met een voormalige praktijk als architect.

Rest mij nog te vertellen dat wij enorm genieten van dit Middeleeuwse pand met tuin en zeker met de bijbehorende verhalen van mevr Verlinden die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden. Jaarlijks kwam ze op de thee om van haar oude vertrouwde huis te genieten. In ruil kreeg ik iedere keer weer een verhaal hoe het was en wat er gebeurde in en rondom het huis.

Graag laten wij mensen mee genieten van ons huis door het open te stellen voor tweejaarlijkse kamer concerten van de stichting “Kamerklanken” en door het “Lopend Vuur uit te nodigen om naar prachtige verhalen te luisteren met daarbij een heerlijk kopje koffie of thee.

Inmiddels is er op kleine schaal deze bed & breakfast gevestigd opdat we in de toekomst er een klein stadshotel van kunnen maken gerund door onze kinderen die nu een andere carrière hebben maar wel hotelschool hebben gedaan.